لغو مجوز حضور بازرسان آژانس در مواجهه با اقدام اخیر اروپا و گزارش گروسی،گره مذاکرات اتمی را پیچیدهتر کرد.ایران در این بین مدعی است که غنیسازی را محدود کرده و از غرب انتظارات جدیدی دارید اما اروپا مسیر دیگری را در برابر ایران پیش گرفته است.
حسن بهشتیپور،کارشناس روابط بینالملل، درباره لغو مجوز حضور ۸ بازرس آژانس به«فراز»گفت:
کسانیکه لغو مجوز شدهاند از چند ملیت هستند و یک سوم نیروهای موثر آژانس بودهاند. من فکر میکنم این اتفاق یک واکنش از طرف ایران به خاطر بیانیه اتحادیه اروپا و انگلیس بوده است.ایران انتظار داشت که بعد از اقدامی که درباره محدود کردن غنیسازی ۶۰درصد انجام داده بود و همچنین رقیق کردن بخش قابل توجهی از اورانیوم غنیسازی شده، فضای جدیدی با آژانس شکل بگیرد. وقتی که ایران دید در مقابل این اقدام بیانیه تند و تیزی از سمت اروپا صادر شده است و اشاره هم نشده که اروپاییها تعهدات برجام را اجرا نمیکنند اقدام به این کار کرد.
او افزود: ایران بعد از خروج آمریکا از برجام به مدت یکسال تعهدات خود را اجرا کرد؛ از اردیبهشت ۹۸، ایران طی ۵ مرحله که هر کدام ۲ ماه بود تعهدات خود را کاهش داد. این زمانبندی تماما فرصتی برای اروپا بود که به برجام برگردد اما اروپا هیچ اقدام مثبتی انجام نداد. ایران نیز در مقابل درگیر قانون مجلس شد و فصل جدیدی از غنیسازی شروع شد.
وی در ادامه در رابطه با گزارش گروسی اشاره کرد: آقای گروسی به شکلی این اقدام را محکوم میکند که انگار آژانس هیچ نظارتی بر ایران ندارد. گروسی در گزارش خود انتظار دارد ایران تعهدات برجامی را انجام دهد. گروسی زمانی میتواند این انتظار را داشته باشد که طرف مقابل نیز تعهدات خود را انجام دهد. ایشان یک کلمه هم در گزارش خود به این موضوع اشاره نکرده که طرف اروپایی نیز موظفبه اجرای تعهدات است. من به عنوان یک پژوهشگر درگیر شدن ایران با آژانس را مثبت نمیبینم و ما خیلی بهتر میتوانیم با آژانس به نتیجه برسیم.
بهشتیپور درباره پاسخ ایران به آژانس گفت: حکومت در برابر بیانیه تند اخیر آژانس که پاسخی به اقدامات مثبت اخیر ایران بود، ناظران را اخراج کرد و گره کورتر شد. حالا باید منتظر اقدام طرف اروپایی باشیم. بهترین کار همکاری با آژانس است و باید با پاسخ به ۲سوال آنها بهانه را از آمریکا بگیرد.
ویدیو:
سرنوشت دختر علوم تحقیقات
در دارالخلافه با بهزاد یعقوبی
مرز حریم خصوصی و عرصه عمومی کجاست؟